CO VÍ O KOMPENZAČNÍCH POMŮCKÁCH LAICKÁ VEŘEJNOST?


Jako další bod praktické části s rozhovory jsme provedly výzkum mezi laickou veřejností s cílem zjistit jak moc se orientují v kompenzačních pomůckách. Sami si uděláte obrázek, co jsme zjistily. A v duchu si můžete na otázky odpovědět také, abyste věděli, jak vy na tom jste!

ROZHOVOR č. 1 - Žena, 53 let
Které oční vady znáte?
Neznám jich příliš mnoho, nejspíše jen ty, o kterých se často hovoří a nebo je má někdo v rodině. Vím o krátkozrakosti, dalekozrakosti, pak také o šedém a zeleném zákalu. Někde jsem též slyšela o tupozrakosti, ale nevím, jak se tato choroba projevuje.

Jaké kompenzační pomůcky pro zrakově handicapované znáte?
Tak asi jako většina veřejnosti má se zrakovými vadami spojené pomůcky, jako například typická bílá hůl a vodící pes. Je mi známo, že existují speciální mobily, psací stroje  či klávesnice s brailovým písmem, knihy v brailu a počítač s nějakými zvuky.

Které Vám připadají zbytečné?
Myslím, si, že cokoliv jim usnadní život je potřebné, nevím o žádné, která by byla zbytečná. To musí posoudit oni sami.

Které si myslíte, že jim chybí, které by jim usnadnily život?
Neumím si to představit, pokud člověk nemá sám tento problém, tak to nedokáže ani pořádně posoudit.

 
ROZHOVOR č. 2 -  Žena, 25 let
Které oční vady znáte?
Vím jen o těch, o kterých jsem slyšela, moc se v tomto směru neorientuju. Vzpomenu si například na: šedý zákal, zelený zákal, krátkozrakost, dalekozrakost, barvoslepost, úplná slepota.

Jaké kompenzační pomůcky pro zrakově handicapované znáte?
Asi vím jen o těch pomůckách, které zná každý jako je bílá hůl, hmatové hodinky, budík, hladinka. Určitě je více takových to pomůcek, ale na více si nevzpomenu.
        
Které Vám připadají zbytečné?
O žádné nevím, to musí říci lidé s tímto handicapem a v této chvíli mě žádná ani nenapadá. Abych se přiznala moc pomůcek neznám.

Které kompenzační pomůcky si myslíte, že jim chybí, které by jim usnadnily život?
Jak už jsem řekla, opravdu je moc neznám. Takže nevím, co bych řekla. Ale určitě by se našly nějaké pomůcky, které postrádají a my o tom ani nevíme.

ROZHOVOR č. 3 - Muž, 23 let
Které oční vady znáte?
Moc jich neznám. Krátkozrakost a dalekozrakost, ale to má dneska kde kdo. Pak slepota, kde existuje částečná a úplná. A ještě si vzpomenu na zákaly, ale nevím přesně, jak se nazývají.

Jaké kompenzační pomůcky pro zrakově handicapované znáte?
Znám slepeckou hůl a vodícího psa. Určitě jich je mnohem víc, ale vůbec se v tom neorientuju, takže bych si asi vymýšlel. Určitě ale mají plno pomůcek pro takové činnosti, které nám přijdou banální a ani se nad nimi nezamýšlíme.

Které Vám připadají zbytečné?
Tak to je těžká otázka, protože je všechny neznám, je těžké soudit, co je pro ně zbytečné. Navíc, co může připadat zbytečné mi, mohou brát jako nepostradatelnou pomůcku.

Které kompenzační pomůcky si myslíte, že jim chybí, které by jim usnadnily život?
To taky netuším, protože, jak jsem řekl, moc pomůcek neznám. Tato otázka by měla být položena někomu zrakově handicapovanému.


0 komentářů:

Okomentovat