ROZHOVORY - praktická část 3.



ROZHOVOR č. 3 

Kterou zrakovou vadu máte? 
Trpím částečnou slepotou. 

Je Vaše zrakové postižení vrozené nebo získané?
Od narození trpím vrozenou oční vadou, která se projevovala zbytkem zraku. Bohužel se zhoršovala natolik, že dnes nevidím vůbec.

Které kompenzační pomůcky používáte ve svém životě vy osobně?
Pro orientaci v prostoru používám jednak svého vodícího psa, kterého mám víc jak 5 let, tak i vysílačku VPN 1. Někomu to může přijít zvláštní, že je na psa pohlíženo jako na „věc“, ale je tomu tak. Musím mít také bílou signalizační hůl.

Ke studiu, práci, ale i k běžnému životu potřebuji notebook s hlasovým výstupem a brailský řádek. Další pomůcky jako například Brailskou  tiskárnu, fuzéry a jiné mohu využít v práci i ve škole.

Využívám též test-color, aby ovšem správně fungoval, musí být na látce plně přiložen. Samozřejmostí je mobilní telefon s hlasovým výstupem, hmatové hodinky, atd.  

Jsou některé pomůcky, které Vám přijdou zbytečné, které nemají smysluplný význam či dobré praktické využití?
Je to hodně individuální, já například nevyužívám hladinku. Jako zařízení na vodu prostě využívám prst, pokud ovšem nepřipravuji kávu nebo čaj návštěvě. 

Víme, že trh kompenzačních pomůcek není zcela uspokojivý. Můžete nám prosím říci, které postrádáte a jistě byste je uvítali?
Především tedy postrádám budík s českým hlasovým výstupem. Nejhorší na všem jsou astronomické ceny a také to, že se k nám nedostává tolik nových věcí a nikdo je zde ani nevyvíjí. Například v Kanadě je spousta novinek, jako je třeba GPS navigace pro nevidomé. 

Je obtížné sehnat kompenzační pomůcky? Máte někoho, kdo Vám s tím pomáhá?
Opět je to hodně individuální, ale takovou tu první a hlavní pomoc Vám poskytne Tyflocentrum.

Povězte mi o způsobu hrazení pomůcek, jaké u Vás převládají?
Pokud to finančně jde, tak si pomůcky kupuji sám a následně si je nechám proplatit, je-li to ovšem možné. Velice nákladné pomůcky se snažím zaplatit z různých grantů. Pomůcky pak samozřejmě zůstávají v práci, kde je mohou využívat i jiní.

0 komentářů:

Okomentovat