KOMPENZAČNÍ POMŮCKY - konkrétní ukázky


Bílá hůl - je jednou ze základních pomůcek pro orientaci v prostoru. Pomocí bílé hole se dá zjistit kvalita terénu, překážky, šířka prostoru, upozorňuje na další úskalí. Nevidomí používají bílou hůl, hluchoslepí červenobílou hůl. Hole mohou být jednodílné nebo vícedílné (skládací). Horní konec orientační hole by měl dosahovat ke spodní části hrudní kosti. V chůzi s holí se doporučuje používat techniku: kyvadlovou (pohybování holí těsně nad zemí obloukem do stran), kluznou (hůl klouže obloukem po podložce, u začátečníků) a diagonální (hůl vertikálně kryje plochu těla, ve známých budovách a na schodištích).


Hodinky a budíky s hlasovým nebo hmatovým výstupem - tyto hodinky nabízí jak hmatový displej, tak jedním knoflíkem ovladatelný hlasový výstup v angličtině.





Indikátor hladinyakusticky signalizuje výši hladiny tekutiny, kterou nevidomý nalévá do sklenice, hrnku.





Kamerové zvětšovací lupykamerové lupy jsou vhodné pro středně až těžce slabozraké osoby, a to pro čtení souvislejších textů a psaní rukou, umožňují prohlížení obrázků, fotografií, předmětů, i drobné manuální práce.

Telefon pro nevidomé a slabozraké - telefonní přístroj lze použít na stole, nebo umístit na stěnu. Přístroj má paměť na 13 čísel, z toho 3 čísla mohou být uložena pod tzv. jednodotyková tlačítka tísňového volání. Přístroj umožňuje hlasitý provoz bez zvednutí sluchátka. Klávesnice je opatřena reliéfními číslicemi v kontrastní barevnosti, velikost číslic je 1,5 cm, mimo to je klávesnice označena i braillskými číslicemi. 
 
Telefon mobilní Aligátor A300 - telefon je vybaven velkými a pohodlnými tlačítky, které po zmáčknutí znatelně docvaknou.        Má jednoduchý a kontrastně podsvícený displej s výrazně větším textem a čísly, než mají běžné telefony. Díky těmto vlastnostem je ovládání dostupné i lidem se zhoršenou motorikou a vadami zraku. Na zadní straně je bezpečnostní tlačítko SOS, které po stisknutí vytáčí automaticky až čtyři předvolená čísla dokud se nedovolá, zapne hlasitý odposlech a odešle předvolenou SMS. Současně se sepne i hlasitý alarm. Kromě všech důležitých funkcí pro volání a psaní SMS má mobil i integrovaný budík a hodiny, FM rádio i s hlasitým poslechem a vestavěnou svítilnu. Hlasitost zvonění se dá nastavovat do opravdu silného tonu.

ColorTest - jedná se o přístroj k poznávání barev. Rozpozná více než 100 barevných odstínů.






Kalkulátor česky mluvící - jedná se o kapesní kalkulačku s integrovaným hlasovým výstupem. Umožňuje základní aritmetické operace a pokročilé aritmetické operace. V kalkulačce je integrovaná funkce datum, hodiny a budík. Nastavitelná je hlasitost v 6 stupních. Napájí se dvěma tužkovými bateriemi, lze ji napájet i ze sítě. Umožňuje připojení sluchátek. 

Pichtův psací stroj Standard 1 - mechanický 6-bodový psací stroj pro nevidomé, 34 znaků na řádku, nastavitelné okraje, zvonek 5 znaků před koncem řádky, integrovaný držák dymopásky, precizní posuv papíru umožňuje přesné opakované zasunutí listu při korekcích.

 

Ray-ultrazvuková pomůcka pro orientaci - ultrazvukové vlny upozorňují na překážku volitelným akustickým či vibračním ohlašováním.




Teploměr lékařský německy mluvící - teploměr má digitální displey a německý hlasový výstup. Jeho koncovka je ohebná, což zvyšuje komfort při měření.




Váha osobní s českým hlasovým výstupem – váha i hlasový výstup i hlasový výstup se při sešlapu automaticky zapínají a automaticky ohlásí naměřený výsledek. Po opuštění váhy dojde k jejímu vypnutí.




 hmatové dětské knížky: 









 Stolní hry, které jsou vhodně hmatově nebo zvukově upravené: 







 Tohle samozřejmě nejsou veškeré pomůcky pro zrakově postižené! Snažily jsme se udělat jen základní přehled, který by Vám nastínil, že takových "pomocníčků" je nespočet. Ovšem o tom se můžete přesvědčit například na stránkách braillnet, kde je spousta a spousta dalších věcí, které usnadní život zrakově handicapovaným! 

0 komentářů:

Okomentovat