Informace potřebné k vyřízení příspěvku na opatření kompenzační pomůcky



Odbory sociálních věcí na městských popřípadě krajských úřadech přispívají jednorázovým příspěvkem na opatření zvláštní pomůcky pro handicapované občany.

Příspěvky lze poskytovat na opatření zvláštních pomůcek uvedených v příloze č. 4, která je součástí vyhlášky č. 182/1991 Sbírky.

Jde o dávku jednorázovou a nenárokovou, jejíž poskytnutí je vázáno především na potřebu určité pomůcky, která je pro handicapovaného občana doporučena odborným nebo ošetřujícím lékařem. V některých případech musí být tato pomůcka schválena revizním lékařem dané zdravotní pojišťovny žadatele.

Zrakově postiženým občanům lze poskytovat tyto příspěvky na pomůcky, které jim umožňují získávat informace nebo poskytnout pomoc při styku s okolím prostřednictvím hmatových nebo sluchových vjemů, popřípadě na pomůcky určené na přípravu a realizaci zaměstnání.

Příspěvek se neposkytne v případě, že potřebnou pomůcku propůjčuje nebo plně hradí zdravotní pojišťovna. Pokud hradí pomůcku částečně, přihlédne se při stanovení výše příspěvku k této skutečnosti.

Žadatelem o tento příspěvek může být:
Občan s tělesným, zrakovým či sluchovým postižením:
§  občan po dovršení 16ti let věku, který splňuje podmínku místní příslušnosti,
§  zákonný zástupce nezletilého dítěte,
§  opatrovník osoby zbavené či omezené ve způsobilosti k právním úkonům,
§  za občany, kteří vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemohou sami podat žádost o dávku nebo službu sociální péče, mohou s jejich souhlasem a na základě potvrzení lékaře o zdravotním stavu těchto občanů podat tuto žádost jejich rodinní příslušníci. (§157 vyhlášky č.149/1988 Sb.)
§  v průběhu řízení osoba zplnomocněná plnou mocí

Doklady a informace potřebné pro získání příspěvku na pomůcky:
§  žádost o jednorázový příspěvek na opatření zvláštních pomůcek (k dispozici na příslušném úřadě nebo internetových stránkách daného úřadu),
§  občanský průkaz,
§  děti – rodný list,
§  osoby zbavené způsobilosti k právním úkonům – usnesení o ustanovení opatrovníka,
§  doklad o ceně pomůcky – předběžná faktura, cenová nabídka apod.,
§  vyjádření lékaře (je součástí žádosti),
§  vyjádření specializovaného centra (je součástí žádosti) – jen u náročných kompenzačních pomůcek.

Podmínkou pro zahájení řízení ve věci přiznání příspěvku na kompenzační pomůcku je podání žádosti. 

Mezi další činnosti, které jsou po žadateli o kompenzační pomůcku požadovány patří umožnění sociálního šetření v místě bydliště.

V případě zamítnutí žádosti má žadatel právo se odvolat.
Proti správnímu rozhodnutí se lze odvolat písemně do 15-ti dnů ode dne oznámení rozhodnutí ke Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě, prostřednictvím odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu daného města v tomto kraji.
 
V případě nedodržení předepsaných povinností mohou být uplatněny sankce. Může se jednat o tyto případy:
·         příspěvek lze poskytnout, jen zaváže-li se žadatel písemně předem, že vrátí příspěvek nebo jeho poměrnou část, jestliže:
a)    zvláštní pomůcka, na jejíž opatření byl příspěvek poskytnut, přestane být před uplynutím 5 let ode dne vyplacení příspěvku jeho vlastnictvím,
b)   do 6 měsíců ode dne vyplacení nepoužije příspěvek na opatření zvláštní pomůcky, popřípadě použije jen část příspěvku.

 příspěvek nebo jeho část se nevrací v případě, že občan, kterému byl vyplacen, zemřel.


0 komentářů:

Okomentovat